27.10.06

la sidre bebida del mundiu


Tres aportar al llagar les mazanes, máyense nel duernu y sácase'l mostu, que garra'l nome de "sidra'l duernu" o "sidra dulce". Dempués de formentar un tiempu na pipa, espíchase, y embotéllase, bien pa guardar pal añu o bien pa vendela si'l llagar ye industrial. L'actu la espicha da llugar a un deles mas vieyes costumes asturianes, que ye axuntáse tolos collacios alrodiu duna pipa sidra con delles coses pa xintar (chorizu, tortiella, empanades, güevos cocíos…) y tar d'alderique y de cancios dica bien tarde.La Sidra Natural escánciase enantes de beber. L'escanciáu consiste n'echar la sidre dende la botella col braxu totalmete estiráu pariba nel vasu na mán contraria estirada pa baxo algamando la másima distancia ente la botella y el vasu.
El filu de lliquidu tien que romper cerca del borde del vasu espalmando. L'escanciáu ye relativamente reciente. Antañu serviase en vasu d'una xarra los dos de madera. El culín o culete bébese d'un tragu ensin dexalu morrer tres l'escanciáu.
Nes espiches nos llagares la sidre espichase dende les pipes de sidra.

Los demás tipos de Sidra bebense en vasu ynos tiempos que a caún-y preste

No hay comentarios: